Extrakce DNA z jahod

extrakce-DNA-z-jahod

Hrajete si rádi na detektivy? V dnešním díle se naučíte extrahovat DNA z jahod pomocí věcí, které běžně najdete doma!

 

 

 

Bezpečnostní opatření 

Všechny pokusy provádějte pouze za dohledu dospělé osoby.

 

 

Pomůcky

  • jahody mražené 
  • technický líh (lze použít i destilát) 
  • ananasová šťáva 
  • cukr krystal 
  • uzavíratelný sáček 
  • špejle nebo párátko 
  • kádinka nebo jiná vhodná nádobka 


Návod k pokusu

Do uzavíratelného sáčku nejprve dáme 150 g jahod a zalijeme je 100 ml ananasové šťávy. Sáček dobře uzavřeme a obě složky spolu promačkáme a dobře promísíme. Poté si do kádinky odlijeme asi 150 ml vzniklé směsi, kterou opatrně převrstvíme 50 ml lihu tak, aby se jahodová směs a líh nepromíchaly. Poté stačí už jen počkat zhruba deset minut, než se na rozhraní lihu a jahod začne vytvářet bílá sraženina, což je právě DNA jahod. Lépe si DNA prohlédnete, pokud si vlákna z kádinky vytáhnete na špejli nebo párátku. 

 

Jak to vlastně funguje?

 

 

Zpět do obchodu