Hrajete si rádi na detektivy? V dnešním díle se naučíte extrahovat DNA z jahod pomocí věcí, které běžně najdete doma!
Bezpečnostní opatření
Všechny pokusy provádějte pouze za dohledu dospělé osoby.
Pomůcky
- jahody mražené
- technický líh (lze použít i destilát)
- ananasová šťáva
- cukr krystal
- uzavíratelný sáček
- špejle nebo párátko
- kádinka nebo jiná vhodná nádobka
Návod k pokusu
Do uzavíratelného sáčku nejprve dáme 150 g jahod a zalijeme je 100 ml ananasové šťávy. Sáček dobře uzavřeme a obě složky spolu promačkáme a dobře promísíme. Poté si do kádinky odlijeme asi 150 ml vzniklé směsi, kterou opatrně převrstvíme 50 ml lihu tak, aby se jahodová směs a líh nepromíchaly. Poté stačí už jen počkat zhruba deset minut, než se na rozhraní lihu a jahod začne vytvářet bílá sraženina, což je právě DNA jahod. Lépe si DNA prohlédnete, pokud si vlákna z kádinky vytáhnete na špejli nebo párátku.
Jak to vlastně funguje?