Slovo “barviva” se často používá v souvislosti s něčím umělým a škodlivým. Nemusí to ale tak být vždy a o tom se přesvědčíme v dnešním experimentu. Ukážeme si, že barviva se nacházejí i v běžných potravinách a jsou úplně nezávadná a přírodní.
Bezpečnostní opatření
Buďte opatrní při manipulaci s vařící vodou!
Činidla a vybavení:
- 200 g špenátu
- 1ks červené řepy
- 100 g slupek z cibule
- sklenička
- struhadlo
- pánvička
- vařič
- 1polevková lžíce 8% octu
- michátko
- trychtýř s gázou nebo jemné sítko
- nůž
- prkýnko
- struhadlo
- struhadlo
- naběračka
- 100 ml 40% etanolu
Návod k pokusu:
Výroba barviva z červené řepy:
Nastrouhej si červenou řepu. Dužinu přesuň do hrnce a přidej 200 ml vody a polévkovou lžící 8% octa. Připravenou směs vař alespoň 20 minut, podle potřeby dolévej vodu.
Vlažnou směs přeceď přes plátýnko nebo jemné sítko do větší nádobky. Odfiltruješ tak velké kousky z roztoku.
Výroba barviva ze špenátu:
Do hrnce přidej 200 g nadrobno nakrájeného špenátu a zalej 100 ml 40% etanolu. Nechejte vařit přibližně 15 minut a poté nechej chvíli odstát. Výsledný roztok přefiltrujte přes plátýnko nebo jemné sítko.
Výroba barviva ze slupek cibule:
Do hrnce vlož 100g slupek z cibule a zalej 500 ml vařící vody. Směs nechej 15-20 minut odstát. Výsledný roztok přefiltruj do větší sklenice, stejně jako v předchozích pokusech.
Do každého z připravených barviv ponoř alespoň na 60 minut vařené vejce.
Jak to vlastně funguje?
Listy špenátu obsahují zelený pigment zvaný chlorofyl, který se dobře rozpouští v etanolu. Cibulová slupka obsahuje zase pigment zvaný beta-karoten, který slupce dodává typickou zlatavo-hnědou barvu a dobře se rozpouští v horké vodě.
Červená řepa obsahuje směs různých pigmentů, které způsobují červenou barvu a rozpouštějí se dobře ve vodě. Při dlouhém zahřívání se však rozkládají - aby se zachovala jejich barva, musí být v roztoku trochu octa.
Hlavní příčinou, proč barva na skořápkách vajec dobře drží je, že skořápky se skládají hlavně z uhličitanu vápenatého, který má porézní strukturu. Molekuly barviva se velice snadno dostávají dovnitř a pak se jim už nechce pryč.